Indyk przy wspólnym stole

admin Możliwość komentowania Indyk przy wspólnym stole została wyłączona

Rodzinnym spotkaniom przy wspólnym stole często towarzyszy mięso. Wielu Polaków nie wyobraża sobie, aby mogło go zabraknąć np. w trakcie Bożego Narodzenia. Jak mówi Szymon Szlendak, szef kuchni i ekspert programu “Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”, Polacy również doceniają walory indyczego mięsa i jego różnorodność kulinarną.

– Pieczony indyk nadziewany jabłkami i żurawiną, indycza pierś faszerowana suszonymi śliwkami czy orzechami lub pasztet z indyka z podrobami – to sprawdzone propozycje na spotkania przy wspólnym stole – wymienia Szymon Szlendak. Podkreśla również, że mięso z indyka to dobry wybór zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Jego istotną zaletą jest bowiem neutralność – sam w sobie nie narzuca się wyrazistym smakiem i zapachem. – To sprawia, że jako składnik dania może on przyjąć smak i zapach różnych towarzyszących mu dodatków, np. kojarzonej ze świętami żurawiny, pomarańczy czy suszonych śliwek – dodaje Szymon Szlendak.

Poza aspektem kulinarnym do sięgania po mięso z indyka zachęcają także jego wartości odżywcze. Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka. Ponadto indyk jest źródłem witamin B3, B6, B12, D, potasu, fosforu oraz cynku. Witaminy D i B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, potas – w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, cynk – w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, a fosfor – w utrzymaniu zdrowych kości i zębów .

Mięso z indyka posiada więc wiele zalet. Warto przekonać się o nich, przygotowując dania na wspólne spotkania przy stole

Złocisty indyk z jabłkami i żurawiną

Składniki dla 4 -5 osób:

● ok. 5-6 kilogramowy indyk

● oliwa z oliwek

● sól, pieprz oraz ulubione zioła do mięsa

Składniki na nadzienie:

● 2 kwaśne jabłka

● migdały

● orzechy włoskie i laskowe

● suszona żurawina

● 2 łyżki miodu

● rodzynki

Przygotowanie nadzienia:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.

2. Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie obieramy. Obrane migdały, rozłupane orzechy włoskie i laskowe układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy, aż się zrumienią, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

3. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wrzucamy do miski wraz ze wszystkimi składnikami nadzienia. Teraz dodajemy miód i wszystko razem mieszamy.

Przygotowanie:

1. Dzień wcześniej zalewamy indyka zimną osoloną wodą wraz z przyprawami i pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Osuszamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Zszywamy indyka bawełnianą nitką. Tak przygotowanego indyka smarujemy oliwą i wkładamy do również polanej oliwą brytfanny.

3. Indyka pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 170. W ten sposób pozostanie on soczysty w środku. Czas pieczenia indyka zależy od jego masy – każdy kilogram to ok. 40 minut pieczenia. Orientacyjny czas dla 5 kilogramowej sztuki to około 3,5 godziny. Warto regularnie polewać mięso sosem własnym lub wodą.

4. Gotowego indyka odstawiamy na 20 minut do ostygnięcia i dopiero wówczas go kroimy. Do każdego kawałka dodajemy łyżkę farszu.

Więcej kulinarnych inspiracji na www.wingsofquality.eu