Dieta chroniąca przed cellulitem w ciąży
admin Możliwość komentowania Dieta chroniąca przed cellulitem w ciąży została wyłączona
Duży apetyt , dziwne mieszanie produktów oraz niespodziewane zachcianki to normalne sytuacje występujące u kobiet w ciąży. Z tego względu stosowanie odpowiedniej diety jest istotnym czynnikiem redukującym cellulit u przyszłych mam. Dla kobiet w ciąży jadłospis powinien obfitować w zdrową żywność, która dostarczać będzie do organizmu składniki mineralne i substancje odżywcze.
Co najmniej dwa litry dziennie!
Woda niegazowana posiada nieocenione właściwości, które zbawiennie wpływają na skórę. Picie przynajmniej 2 litrów dziennie stopniowo przywróci skórze sprężystość a sam płyn zapewni odpowiednie nawodnienie organizmu – utrzymując bilans wodny na właściwym poziomie. Woda to dobry sposób na powstrzymanie nadmiernego apetytu, co także leży u podstaw ciążowego cellulitu. Picie wody powinno odbywać się małymi łyczkami, co uchroni kobietę w ciąży przed częstymi wizytami w toalecie. Przyszła mama i tak jest zmuszona do częstych odwiedzin łazienki przez powiększającą się macicę, która napiera na pęcherz moczowy.
Mało, ale często
Kolejną wskazówką , mogącą uchronić skórę przed cellulitem w trakcie ciąży jest ilość spożywanych posiłków w ciągu dnia. Najlepiej, aby każdy dzień obfitował w 4 do 5 małych posiłków co 3-4 godziny. Bardzo często styl życia, praca lub przyzwyczajenie nie pozwala na tak częste odżywianie. Jednak okazuje się, że częstotliwość przyjmowania pokarmu stanowi optymalny sposób na redukcję komórek tłuszczowych i jest właściwym rytmem przyjmowania posiłku dla rozwijającego się w jej ciele dziecka.
Uwaga na sód!
Ograniczenie spożywania sodu jest skuteczną bronią przed ciążowym cellulitem. Obecnie ten pierwiastek dodawany jest do większości produktów żywnościowych pod postacią soli, jak i glutaminianu sodu (polepszacza smaku). Sód zatrzymuje wodę w organizmie i przyczynia się do uwidocznienia komórek tłuszczowych w formie cellulitu. W związku z tym wszelkie dodatki do posiłków takie jak gotowe przyprawy, kostki rosołowe, zupy i sosy w proszku są absolutnie przeciwwskazane w ciąży. Można je z powodzeniem zastąpić naturalnymi ziołami oraz komponować własne smaki z poszczególnych przypraw. Na przykład – zamiast kupować przyprawę „do kurczaka”, można nabyć osobno zioła prowansalskie, curry, lubczyk czy estragon. Podczas ciąży najlepiej samodzielnie gotować posiłki niż korzystać z dostępnych na rynku emulgatorów.
U kobiet w ciąży walka z cellulitem musi być rozważnie przeprowadzona. Zdrowie dziecka w tym okresie jest najważniejsze, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na swój jadłospis. Dieta pod żadnym pozorem nie może być zbyt restrykcyjna.