Jak przygotować domowe hamburgery?
admin Możliwość komentowania Jak przygotować domowe hamburgery? została wyłączona
Dania kuchni amerykańskiej mogą cieszyć nasze podniebienia nie tylko w restauracji. Przepis na domowe burgery jest znacznie prostszy, aniżeli mogłoby się wydawać. Dlaczego więc nie przygotować ich w zaciszu własnej kuchni?
Jakość każdego składnika
Chcąc cieszyć się wyjątkowym smakiem, jaki oferują dobrze przygotowane burgery wołowe niczym w Hamburgerach z Karaibów powinniśmy zadbać o każdy detal przygotowywanego dania. Jednym z nich, często pomijanym, jest użyta bułka. Najlepsza bułka do burgera powinna być miękka, nieco maślana i posypania aromatycznym sezamem.
Niestety na próżno szukać bułeczek hamburgerowych w piekarni, a oferowane w sklepach hermetycznie zapakowane pieczywo do hamburgerów jest nasycone konserwantami i ulepszaczami smaku. Z tego względu, aby uzyskać idealne domowe hamburgery powinniśmy zdecydować się na samodzielny wypiek.
Składniki na 4 bułeczki hamburgerowe
– 125 ml ciepłego mleka
– 1 łyżka rozpuszczonego o ostygniętego masła
– 3/4 łyżki cukru
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki drożdży instant lub 1 łyżeczka drożdży świeżych
– 1 jajko
– 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Oprócz wyżej wymienionych składników, aby przygotować sezamową posypkę na bułeczki powinniśmy zaopatrzyć się w:
– 1 żółtko
– 1 łyżkę mleka
– sezam do posypania
Przygotowanie pieczywa
Pierwszą czynnością, jaką należy wykonać jest zmieszanie mąki z drożdżami lub wcześniej przygotowanym zaczynem. Następnie dodajemy mleko, cukier, sól i rozpoczynamy wyrabianie ciasta na idealne hamburgerowe bułeczki.
Gdy ciasto jest już gotowe, czyli charakteryzuje się miękkością i elastycznością dodajemy ostatni składnik, jakim jest rozpuszczone i nieco ostudzone prawdziwe masło.
Przygotowaną masę formujemy w kulę, którą odkładamy do naczynia i pozostawiamy na 1,5 godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kolejnym krokiem jest uformowanie 4 kulek, które z pomocą dłoni powinniśmy rozpłaszczyć i umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Ponowie przykrywamy ciasto, najlepiej lnianym ręcznikiem i czekamy, aż kulki urosną dwukrotnie. Na końcu smarujemy bułeczki zmieszanym z mlekiem żółtkiem i rozsypujemy sezam. Bułki na domowe hamburgery powinny być pieczone przez 12-15 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Przygotowanie mięsa
Aby przygotowane burgery wołowe zachwyciły nasze podniebienie musimy dobrać najwyższej jakości mięso. Kupno wcześniej zmielonego i zapakowanego produktu powinno być ostatecznością. W najlepszej sytuacji powinniśmy zakupić antrykot lub karkówkę i zmielić mięso w mieszkaniu za pomocą sitka o dużych oczach.
Należy zwrócić uwagę na odpowiednią proporcję mięsa do tłuszczu. W idealnym przypadku powinna wynosić 8:2. Jeżeli nasze mięso jest wyjątkowo chude możemy dodatkowo nabyć odrobinę tłuszczu wołowego. Będziemy potrzebować jedynie kilku składników
– 400 g mięsa wołowego
– sól,
– pieprz
– 2 płaskie łyżki musztardy (opcjonalnie)
– tłuszcz
Zastosowane przyprawy zależą od naszego gustu, aczkolwiek klasyczny domowy hamburger może być uszlachetniony jedynie dwoma podstawowymi składnikami. Dla walorów smakowych najlepiej stosować świeżo zmielony pieprz oraz posypać solą już uformowane mięso, tuż przed smażeniem. Dzięki temu mięso po usmażeniu będzie kruche.
Formując kotlety pamiętajmy, aby te były o około 2.5 cm większe, aniżeli średnica bułki oraz, aby było odpowiednio płaskie. W czasie smażenia wołowina ulegnie skurczeniu oraz zgrubnie. Mięso najlepiej położyć na patelni żeliwnej, którą wcześniej smarujemy cienką warstwą tłuszczu, może być smalec.
Pamiętajmy, że mięso posiada własny tłuszcz, który ulegnie stopieniu na patelni i również nawilży wołowinę. Kotlety smażmy około 3 minut, każdą ze stron do uzyskania przysmażonego, brązowego koloru. Tak przygotowanego kotleta można włożyć do bułki, którą również wcześniej powinniśmy podgrzać.
Dodatki do burgera
Burger nie może obyć się bez warzywnych dodatków oraz smakowitego nabiału. Dlatego na 4 porcje powinniśmy przygotować.
– 4 plastry sera żółtego
– 4 plasterki pomidora
– 2 małe białe cebule
– 8 liści sałaty
– 4 plasterki czerwonej cebuli
– 8 plasterków ogórka konserwowego
W pierwszej kolejności do ciepłej bułki wkładamy ser, następnie mięso i kolejno resztę dodatków w tym dobrze pokrojoną w kostkę cebulę.